Sve je više pojedinaca koji se odlučuju na otvaranje privatnih tvrtki, obrta i ostalih oblika djelatnosti. U nekoliko koraka podrobno ćemo vam objasniti kako otvoriti tvrtku.

 

 

Provjera naziva tvrtke

Prije pokretanja same procedure osnivanja tvrtke morate provjeriti naziv tvrtke pod kojim želite poslovati. S obzirom na to da je velika vjerojatnost da ćete naići na tvrtku koja već posluje pod željenim imenom, smislite nekoliko varijanti. Postojeća imena tvrtki možete provjeriti na stranici Sudskog registra.

Odabir djelatnosti

Sljedeći korak je odabir djelatnosti kojima će se baviti vaša tvrtka. Djelatnosti koje možete odabrati dostupne su na webu Narodnih novina. Važno je napomenuti da možete odabrati koliko god djelatnosti želite. Naknadno dodavanje djelatnosti dodatno se naplaćuje.

Ovjera dokumenata kod javnog bilježnika

Ovo je iznimno važan korak u otvaranju tvrtke osobito ako je osnivate kao partneri. Dakle, potrebno je odlučiti o međusobnim odnosima i pravima te načinima njezina upravljanja. Sve se te odluke unose u društveni ugovor koji se sklapa kod javnog bilježnika. Potpisivanju ugovora moraju biti nazočni svi osnivači. Dokumenti potrebni za ovjeru kod bilježnika odnose se na:

 • Obrazac za prijavu u sudski registar
 • Osnivački akt
 • Izjavu članova ovlaštenih za zastupanje društva o prihvaćanju postavljanja
 • Odluku o imenovanju članova uprave
 • Potpis direktora i/ili potpisi članova uprave
 • Potpise članova nadzornog odbora
 • Odluku u određivanju adrese društva
 • Izjavu u nepostojanju nepodmirenih dugova

Uplata temeljnog kapitala

Uplata temeljnog kapitala vršni se na prolaznom računu banke, no nije nužno da je to ona banka u kojoj ćete imati otvoren poslovni račun. Potvrda u pologu obavezno je predaje pri registraciji tvrtke. Za d.o.o. temeljni kapital iznosi 20 tisuća kuna, a za j.d.o.o. je 10 kuna.

Registracija tvrtke

Javni bilježnik prosljeđuje svu dokumentaciju nadležnom Trgovačkom sudu koji ima tri dana da odluči o registraciji tvrtke. Nakon što je tvrtka upisana u sudski registar, sud će dostaviti rješenje i potvrdu o OIB-u javnom bilježniku ili Fini.

Izrada pečata

Nakon upisa u sudski registar slijedi izrada pečata. U tu svrhu osnivač mora nabaviti kopiju Rješenja o upisu u sudski registar. Pečat je potreban za ovjeravanje dokumenata u Poreznoj upravi, radi ugovora s knjigovodstvenim servisom i sl.

Državni zavod za statistiku

Osnivač mora dostaviti DZS-u sljedeće dokumente:

 • Presliku Rješenja o upisu u trgovački registar
 • RPS obrazac
 • Kopiju OIB-a tvrtke
 • Dokaz o uplati 55 kuna u korist žiroračuna Državnog proračuna

Odabir banke i otvaranje računa

Kako biste otvorili transakcijski račun u banci potrebni su vam Rješenje o upisu u sudski registar te Obavijest o razvrstavanju poslovnog subjekta. Banka će vam dati Potpisni karton koji ćete pokazati Poreznoj upravi prilikom prijave.

Prijava u mirovinsko i zdravstveno osiguranje

Tvrtku , vlasnika tvrtke i zaposlenike je potrebno prijaviti u sustav mirovinskog osiguranja. Ujedno se obavlja prijava i na zdravstveno osiguranje. Prijavu u sustav potrebno je obaviti u roku od 15 dana od registracije tvrtke.

Prijava na poreznu upravu

Tvrtka se obavezno mora prijaviti Poreznoj upravi radi upisa u registar poreznih obveznika. U tu svrhu potrebni su vam sljedeći dokumenti:

 • Kopija Rješenja o upisu u sudski registar
 • Obavijest o razvrstavanju po Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti
 • Preslika ugovora o knjigovodstvenim uslugama
 • Preslika ugovora o najmu poslovnog prostora
 • Preslika potpisnog kartona
 • Prijava o većinskom vlasništvu
 • Obrazac podataka OP

EU VAT broj

Ako planirate surađivati s tvrtkama iz inozemstva, trebat će vam EU VAT broj koji ćete dobiti u Poreznoj upravi nakon što ste ispunili određene obrasce.

Razlike između d.o.o.-a i j.d.o.o.-a

Važno je napomenuti da postoje razlike između pojedinih društava. Primjerice, minimalni iznos temeljnog kapitala za d.o.o. iznosi 20 tisuća kuna, dok je za j.d.o.o. 10 kuna. Maksimalni temeljni kapital za j.d.o.o. iznosi 19.999,00 kn. Sudske pristojbe za d.o.o. su oko 400 kuna, a za j.d.o.o. ne prelaze više od 60 kuna. Troškovi javnog bilježnika za d.o.o. iznose otprilike 2.500 kuna, a za j.d.o.o. oko 500 kuna. Broj osnivača d.o.o. je neograničen kao i broj članova uprave. Broj osnivača j.d.o.o. ograničen je na maksimalno 3 te može biti samo jedan član uprave.

 

Zašto otvoriti vlastitu tvrtku

Pokretanje vlastite tvrtke sa sobom donosi niz prednosti kao što su:

Sam svoj šef: samostalno donosite odluke, radite u vremenu u kojem vam najviše odgovara te ne morate ni zašto odgovarati vlasniku tvrtke.

Ulaganje znanja u vlastiti posao: zašto biste radili za nekog drugog kada sav svoj trud i znanje možete uložiti u vlastiti posao.

Kreativna sloboda: kao osnivač tvrtke nemate nikakvih ograničenja koja se tiču vođenja posla i organizacije. Slobodni ste raditi ono što mislite da je najbolje za vaše poslovanje i poslovni uspjeh.

Financijska neovisnost: pokretanje vlastite tvrtke jednog dana može vam osigurati potpunu financijsku potporu.

Zaposlenici: možete zaposliti bilo koje radnike koji u potpunosti zadovoljavaju uvjete koje tražite. Osim toga, slobodni ste ih od početka podučiti njihovim budućim poslovnim obavezama.

Poslovna slika: sami stvarate poslovnu sliku o vašoj tvrtki.

Dakle, biti sam svoj šef je prilično odlična ideja. Nemojte misliti kako vam nitko neće i dalje govoriti što trebate raditi; primjerice kupci, dostavljači i sl. No, posjedovanje vlastite tvrtke ostavlja vam puno izbora i mogućnosti, tako da uvijek možete donijeti racionalne odluke koje će najbolje odgovarati cjelokupnom poslovanju.

 

Nedostatci otvaranja vlastite tvrtke

Kao i sve ostalo u životu, uvijek postoje pozitivne i negativne stvari. Nedostatci otvaranja vlastite tvrtke uglavnom se odnose na konkurenciju. Bez obzira na izvrsna ulaganja u vlastito poslovanje, postoji vjerojatnost da negdje iza ugla djeluje velika konkurencija koja vam uzima potencijalne klijente. Potrebno je neko vrijeme da otkrijete svu tu konkurenciju kako biste mogli poboljšati vlastito poslovanje.

Zatim, s obzirom na to da je riječ o novoj tvrtki, potrebno je neko vrijeme kvalitetnog poslovanja kako biste bili primijećeni na tržištu. Ponekad može biti prilično teško sklopiti poslovna partnerstva, ako ste tek uplovili u poslovne vode.

 

NE PROPUSTITE NAŠE AKTUALNE SEMINARE: